Forum und email

Het gebruik van remote bestanden

Zo lang de ondersteuning voor "URL fopen wrapper" actief is wanneer je PHP configureert (is standaard actief tenzij je expliciet de --disable-url-fopen-wrapper optie gebruikt (voor versies tot en met 4.0.3) of allow_url_fopen zet to "off" (voor nieuwere versies) kun je HTTP en FTP urls gebruiken met de meeste functies die standaard gezien een bestandsnaam als argument vereisen, dit werkt ook met de require() en include() functies.

Note: Op het Windows platform kun je geen remote bestanden gebruiken als argument in de include() en require() functies.

Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om een bestand te openen op een andere webserver, de output verwerken om de data te krijgen die jij wilt hebben en vervolgens deze data in een database query gebruiken of om simpel weg deze data weer te geven in je eigen website-stijl.

Example#1 De titel van een remote pagina op halen.

<?php
$bestand 
fopen ("https://www.php.net/""r");
if (!
$bestand) {
    echo 
"<p>Kon remote bestand niet open.\n";
    exit;
}
while (!
feof ($bestand)) {
    
$regel fgets ($bestand1024);
    
/* dit werkt alleen als de titel en <title> en </title> op 1 regel staan */
    
if (eregi ("<title>(.*)</title>"$regel$matches)) {
        
$titel $matches[1];
        break;
    }
}
fclose($bestand);
?>

Je kunt ook naar bestanden schrijven op een FTP server als je teminste de juiste rechten hebt voor deze operatie en zolang het bestand nog niet bestaat op de FTP server. Om in te loggen als een user anders dan 'anonymous' moet je je gebruikersnaam en mogelijk je paswoord opgeven in de URL, dit gaat op deze manier: 'ftp://gebruikersnaam:[email protected]/pad/naar/bestand' Op deze manier kan je ook over HTTP toegang krijgen tot bestanden die 'Basic Authentication' vereisen.

Example#2 Data opslaan op een andere server

<?php
$bestand 
fopen ("ftp://ftp.php.net/incoming/outputfile""w");
if (!
$bestand) {
    echo 
"<p>Kon remote bestand niet openen om naar te schrijven\n</p>";
    exit;
}
/* Schrijf data weg */
fputs ($bestand"$HTTP_USER_AGENT\n");
fclose ($bestand);
?>

Note: Je kunt het idee krijgen om deze techniek te gebruiken om te schrijven naar een log op een andere server, maar zoals eerder gezegd kan je alleen schrijven naar bestanden die nog niet bestaan. Om 'distributed logging' mogelijk te maken zou je moeten kijken naar syslog().