Forum und email

Istoria proiectelor asociate cu PHP

PEAR

» PEAR, Repozitoriul de Extensii şi Aplicaţii PHP (original, Repozitoriul de Extensii şi Suplimente PHP) este versiunea PHP a claselor fundamentale, care în viitor poate deveni una din modalităţile cheie de distribuire a extensiilor PHP între programatori.

PEAR s-a născut din discuţiile purtate la Întrunirea Programatorilor PHP (PHP Developers' Meeting (PDM)), care a avut loc în ianuarie 2000 în Tel Aviv. PEAR a fost creat de către Stig S. Bakken şi este dedicat fiicei sale întâi născute, Malin Bakken.

De la începutul anului 2000, PEAR a ajuns să devină un proiect mare, semnificativ, cu un număr mare de programatori lucrând asupra implementării unor funcţionalităţi standarde, reutilizabile, pentru beneficiul întregii comunităţi PHP. În prezent PEAR include o largă varietate de clase fundamentale de infrastructură pentru acces la baze de date, memorizarea conţinutului, calcule matematice, comerţ electronic şi multe altele.

Mai multe informaţii despre PEAR pot fi găsite în » manual.

Iniţiativa de Asigurare a Calităţii în PHP

» Iniţiativa de Asigurare a Calităţii în PHP a fost inaugurată în vara anului 2000 ca răspuns la criticile, precum că versiunile PHP nu erau suficient testate pentru a putea fi puse în medii de producere. Acum echipa constă dintr-un grup de programatori de bază care posedă o bună înţelegere a codurilor-sursă PHP. Aceşti programatori îşi petrec o bună parte din timp localizând şi corectând greşelile din PHP. În plus, există mulţi alţi membri ai echipei, care testează şi îşi expun părerea asupra acestor corectări, folosind o largă varietate de platforme.

PHP-GTK

» PHP-GTK este soluţia PHP pentru scrierea aplicaţiilor GUI de partea clientului. Andrei Zmievski îşi aminteşte planificarea şi procesul de creare a PHP-GTK:

Programarea GUI întotdeauna îmi trezea interes, şi am aflat că Gtk+ este un instrumentar foarte frumos, cu excepţia că programarea sa în C este un pic anevoioasă. După ce am fost martor la implementările PyGtk şi GTK-Perl, am decis să văd dacă PHP ar putea să conlucreze cu Gtk+, chiar la nivel minim. Începând cu august 2000, eu am început să am un pic mai mult timp liber şi deci atunci am început să experimentez. Orientarea mea de bază a fost implementarea PyGtk deoarece avea un set mai mult sau mai puţin deplin de facilităţi şi avea o interfaţă bună obiect-orientată. James Henstridge, autorul PyGtk, mi-a acordat multe sfaturi utile în decursul acelor etape iniţiale.

Scrierea manuală a interfeţelor pentru toate funcţiile Gtk+ era în afara oricăror discuţii, de aceea am precăutat ideea unui generator de cod similar celui realizat în PyGtk. Generatorul de cod este un program PHP care citeşte un set de fişiere .defs conţinând informaţii despre clasele, constantele şi metodele Gtk+ şi generează cod C care face posibilă interfaţa PHP cu ele. Ceea ce nu poate fi generat în mod automat, poate fi scris cu mâna în fişiere .overrides .

Lucrul asupra generatorului de cod şi asupra infrastructurii a durat destul de mult din cauza că în toamna anului 2000 am avut puţin timp să lucrez asupra PHP-GTK. După ce am demonstrat PHP-GTK lui Frank Kromann, el a manifestat interes şi a început să-mi ofere ajutor la generatorul de cod şi la implementarea pentru Win32. Când am scris primul program 'Hello World' şi l-am lansat, a fost foarte palpitant. A durat încă vre-o două luni până ce am adus proiectul la o stare prezentabilă şi versiunea iniţială a fost lansată la 1 martie 2001. Noutatea a apărut rapid pe SlashDot.

Simţind că PHP-GTK poate fi costisitor, am pregătit o listă poştală de distribuţie şi CVS separate pentru el, precum şi web site-ul gtk.php.net cu ajutorul lui Colin Viebrock. Trebuia creată şi documentaţia şi James Moore a venit în ajutor în această privinţă.

PHP-GTK a început să câştige popularitate chiar din momentul lansării sale. Noi avem propria echipă de documentare, manualul continuă să se îmbunătăţească, oamenii încep să scrie extensii pentru PHP-GTK şi tot mai multe aplicaţii interesante cu ajutorul său.