Forum und email

Instalare

Cuprins

Aspecte generale privind instalarea

Înainte de începerea instalării, trebuie să şti pentru ce vrei să foloseşti PHP-ul. Sunt trei domenii principale în care poţi folosi PHP-ul descrise în secţiunea Ce poate face PHP?

  • Scripturi ce rulează pe partea de server
  • Scripturi ce rulează din linia de comandă
  • Aplicaţii GUI ce rulează la client

Pentru prima şi cea mai utilizată formă, ai nevoie de trei lucruri: însuşi PHP-ul, un server de web şi un navigator web. Probabil ai deja un navigator web şi, depinzând de instalarea sistemului tău de operare, s-ar putea să ai şi un server de web (ex. Apache pe Linux sau IIS pe Windows). Ai putea, de asemenea, să inchiriezi spaţiu pe web de la o companie. În acest fel, nu trebuie să setezi tu personal, doar să scrii scripturile PHP, le transferi pe server pe care ai închiriat spaţiul şi vezi rezultatul obţinut în browser. Poţi găsi o listă cu companii care oferă hosting la » https://www.php.net/links.php#hosts.

Dacă instalezi serverul şi PHP de unul singur, ai la dispoziţie două metode de a conecta PHP de server. Pentru majoritatea serverelor PHP are un modul direct de interfaţă (numit şi SAPI). Aceste servere includ Apache, Microsoft Internet Information Server, Netscape şi iPlanet. Multe alte server au suport pentru ISAPI, modulul de interfata Microsoft (OmniHTTPd spre exemplu). Dacă PHP nu are suport de modul pentru serverul tău de web, îl poţi folosi întotdeauna ca un procesor CGI. Aceasta înseamnă că trebuie sa configurezi serverul tău de web să folosească executabilul în linie de comandă a PHP-ului (php.exe în Windows) să proceseze toate fişierele PHP cerute pe server.

Dacă eşti deasemenea interesat să foloseşti php în scripting linie de comandă (ex. scriearea de scripturi care să autogenereze imagini pentru tine offline, sau procesarea de fişiere text depinzând de argumentele care le trimiţi), întotdeauna ai nevoie de executabilul în linia de comandă. Pentru mai multe informaţii, citeşte secţiunea despre scrierea de aplicaţii PHP în linia de comandă. În acest caz nu ai nevoie de serveru şi nici de navigator.

Cu PHP poţi deasemenea să scrii aplicaţii GUI ce rulează de partea clientului folosind extensia PHP-GTK. Aceasta este o abordare total diferită decât cea a scrierii paginilor web, deoarece tu nu scoţi nici un rezultat HTML, dar manevrezi ferestre şi obiecte din interiorul lor. Pentru mai multe detalii despre PHP-GTK, te rog » vizitează site-ul dedicat acestei extensii. PHP-GTK nu este inclus în distribuţia oficială a PHP-ului.

De acum în colo, această secţiune se preocupă de instalarea şi configurarea PHP-ului pentru serverul de web sub Unix şi Windows ca modul de server şi executabil CGI.

Descărcaţi PHP, codul sursă, şi distribuţiile binare pentru Windows care pot fi găsite la » https://www.php.net/. Îţi recomandăm să alegi un » server care se află mai aproape de tine pentru a descărca mai repede distribuşiile.