Forum und email

Introducere

Cuprins

Ce este PHP?

PHP (acronim recursiv pentru "PHP: Hypertext Preprocessor") este un limbaj de scripting de uz general, cu cod-sursă deschis (Open Source), utilizat pe scară largă, şi care este potrivit în special pentru dezvoltarea aplicaţiilor Web şi poate fi integrat în HTML.

Un răspuns simplu, dar totuşi ce înseamnă aceasta? Un exemplu:

Example#1 Un exemplu introductiv

<html>
    <head>
        <title>Exemplu</title>
    </head>
    <body>

        <?php 
        
echo "Salut, sunt un script PHP!"
        
?>

    </body>
</html>

Observaţi cum acesta diferă de un script scris în alte limbaje, cum ar fi Perl sau C -- în loc de a scrie un program cu o mulţime de comenzi pentru a afişa HTML, trebuie să scrieţi un script HTML cu cod-sursă încorporat, care realizează ceva (în acest caz, afişează un text). Codul-sursă PHP este încorporat între nişte etichete de început şi de sfârşit speciale care vă permit să intraţi şi să ieşiţi din "modul PHP".

Ceea ce face PHP să difere de un JavaScript de partea clientului este că codul său este executat pe server. Dacă aţi avea un script similar celui de mai sus pe serverul dumneavoastră, clientul ar primi rezultatele rulării acelui script, fără a putea determina care este codul-sursă ce stă la bază. Dumneavoastră chiar puteţi să configuraţi web server-ul să proceseze toate fişierele HTML cu PHP, şi atunci într-adevăr nu va fi nici o modalitate ca utilizatorii să afle ce aveţi ascuns în mânecă.

Cel mai bun lucru la PHP este simplitatea extremă pentru un începător, dar totodată existenţa multor facilităţi avansate pentru un programator profesionist. Să nu vă fie teamă să citiţi lista lungă a facilităţilor PHP. Puteţi să vă implicaţi în scurt timp şi să începeţi a scrie scripturi simple peste câteva ore.

Cu toate că dezvoltarea PHP e axată pe scripting de partea server-ului, puteţi să realizaţi mult mai multe cu el. Citiţi în continuare şi aflaţi mai multe detalii în secţiunea întitulată Ce poate face PHP?, sau treceţi direct la ghidul de utilizare introductiv dacă sunteţi interesat doar de programarea web.